Foredrag

HE på PlænenJeg har i løbet af de sidste 20 år holdt utallige foredrag om klassisk musik og opera – både introduktioner til særlige operaopførelser eller koncerter, foredrag om komponister, værker, sangere og musikere fra før og nu, og har været konferencier til mange koncerter over hele landet. Se et eksempel på hvordan jeg holder foredrag her.

Mine foredrag og koncertintroduktioner

Her er mine foredrag og koncertintroduktioner i de kommende måneder:

17. september kl. 19.00 – Opera for alle – Vejle Bibliotek
18. september kl. 14.15 – Operaens historie 3:4 – Folkeuniversitetet i København
25. september kl. 14.15 – Operaens historie 4:4 – Folkeuniversitetet i København
28. september kl. 18.45 – Koncertintroduktion, Copenhagen Phil – DKDM’s koncertsal
30. september kl. 15.00 – Opera i guldalderens København – Den Ny Opera, Esbjerg
02. oktober kl. 19.30 – Opera i guldalderens København – Orenes Saloner
09. oktober kl. 17.00 – Opera for alle – Esbjerg Bibliotek
10. oktober kl. 15.00 – Opera i guldalderens København – FOF København (Korsvejens Skole, Tårnby)
11. oktober kl. 19.00 – Opera for alle – Espergærde Bibliotek
17. oktober kl. 10.00 – Opera i guldalderens København – AOF Gentofte (Charlottenlund Stationsbygning)
19. oktober kl. 18.45 – Koncertintroduktion, Copenhagen Phil – DKDM’s koncertsal
22. oktober kl. 13.00 – Opera i guldalderens København – FOF København (Stadsbiblioteket i Lyngby)
23. oktober kl. 14.00 – Opera i guldalderens København – Flintholm Kirke
23. oktober kl. 19.30 – Konferencier til familiekoncert med Copenhagen Phil – Farum Arena
25. oktober kl. 10.00 – Opera i guldalderens København – AOF Gentofte (Laden ved Gladsaxe Kirke)
29. oktober kl. 19.00 – Opera for alle + om Porgy og Bess i København 1943 – Farum Bibliotek
30. oktober kl. 19.00 – Opera i guldalderens København – Herlev Bibliotek
31. oktober kl. 19.00 – H.C. Andersen og Jenny Lind – Rønde Bibliotek
01. november kl. 19.00 – Opera i guldalderens København – Lyden af guldalderen – Thisted Frie Oplysningsforbund
02. november kl. 10.00 – Opera for alle – Folkeuniversitetet i Aalborg
04. november kl. 14.00 – Opera for alle – Holstebro Bibliotek
14. november kl. 10.00 – Opera i guldalderens København – AOF Hvidovre
14. november kl. 12.25 – Opera i guldalderens København – AOF Hvidovre
15. november kl. 19.00 – Opera i guldalderens København – Operaens Venner i København
16. november kl. 18.45 – Koncertintroduktion, Copenhagen Phil – DKDM’s koncertsal
19. november kl. 09.30 – H.C. Andersen og Jenny Lind – Askov Højskole
29. november kl. 14.00 – Opera for alle – OK-Klubben i Kolding
29. december kl. 19.30 – Johann Strauss og H.C. Lumbye – Løgumkloster Refugium

Anmelderne skrev bl.a.:

“Henrik Engelbrecht er fortælleren over alle i dansk musik … i en helt ny genre mellem det fine og det folkelige …
Søren Schauser, Berlingske Tidende

“Henrik Engelbrecht er et fænomen i dansk musikliv.”
Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersdh.dk

“Henrik Engelbrecht stod for den tilgængelige formidling af de enkelte indslag. En genre, han formår at dyrke med en lethed, der bunder i et seriøst kendskab til operahistoriens mange detaljer. ”
Thomas Michelsen, Politiken

“Muntre Henrik Engelbrecht udredte som konferencier klart operaernes viltre handlingstråde.”
Christine Christiansen, Jyllands-Posten

“Henrik Engelbrecht holdt med stor og fortjent tilstrømning et fremragende foredrag i koncertsalen om den svenske tenor Jussi Björling.”
Peter Johannes Erichsen, Weekend-Avisen

” … når man så har  … en begavet og elegant konferencier i Henrik Engelbrecht, så bliver resultatet en humørbombe af en koncert.”
Peter Dürrfeld, Kristeligt Dagblad

“Henrik Engelbrecht kædede som veloplagt fortæller den komplekse handling sammen.”
Christine Christiansen, Jyllands-Posten

… med en suverænt turneret introduktion ved operaeksperten Henrik Engelbrecht lykkedes det næsten at glemme, at man savnede et tekstoversættelsesanlæg til at hjælpe med den franske dialog.
Thomas Michelsen, Politiken

“Henrik Engelbrecht bandt handlingen sammen med vittige og tilpas korte referater.”
Peter Dürrfeld, Kristeligt Dagblad

Endnu engang er den vidende og behageligt uformelle Henrik Engelbrecht konferencier. Med ham som guide og med fornemme præstationer fra samtlige solister og musikere blev 2015-udgaven af ‘Opera på Slottet’ endnu en udendørs-sejr for Odense Symfoniorkester.
Lene Kryger, Fyens Stifttidende

“Henrik Engelbrecht afslører et uanet komisk teatertalent i rollen som doktor Lieberkind med tropehjelm og stram butterfly, når han med pegepind fører publikum gennem operaens historie, som – hvorfor være smålig? – ifølge ham begyndte 75.000 år før Kristi fødsel.”
Thomas Michelsen, Politiken

“Henrik Engelbrecht har en formidabel evne til at kombinere formidling med en smule underholdning. Jeg føler altid, at jeg bliver lidt klogere … “
Jens Drejer, jensdrejer.com

Mine kurser og foredrag har været afholdt i samarbejde med bl.a. Tivoli, Det Kongelige Teater, Copenhagen Phil, DR SymfoniOrkestret, Det Kongelige Bibliotek, Statens Museum for Kunst, Teatermuseet, Nationalmuseet, Folkeuniversiteterne i København, Esbjerg og Odense, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera, Recorded Vocal Arts Society i London, Akademie Musiktheater heute i Frankfurt samt opera- og musikforeninger, højskoler og biblioteker over hele landet.

Desuden har jeg undervist i den praktiske formidling af musik og musikteater på kurser ved de teater- og musikvidenskabelige institutter på Københavns Universitet, Opera-Akademiet, Statens Teaterskole, for bibliotekarer fra hele landet, samt ved Journalisthøjskolens Efteruddannelse.

Jeg holder foredrag om stort set alle facetter af den klassiske musik og operaens verden – her er et lille udsnit af de emner, jeg for tiden holder mest af at fortælle om:


Opera for alle
En lynguide til operaens verden for alle, der er nysgerrige på genren – et crash-course i opera med vilde historier fra 400 års operaliv med både kastererede drenge, komponister med storhedsvanvid og operachefer, der svindler løs – og selvfølgelig med videoklip med fantastiske eksempler på sangere fra før og nu undervejs. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller levende og engageret, og tager os med på et par timers intens og morsom slentretur i operaens verden. Alle kan være med, uanset om du aldrig endnu har set en opera eller du allerede er stamkunde i alverdens operahuse. Det sidste kan du risikere at blive – for begejstring smitter som bekendt!

Opera i guldalderens København
I begyndelsen af 1800-tallet synger Det Kongelige Teaters skuespillere Mozart uden nogen særlig uddannelse – med kun meget få prøver og for nogles vedkommende i en evig brandert. Hvis de pjækker fra prøverne, risikerer de at ryge i fængsel. Kongen smider landets førende operasanger helt ud af landet, da han tager rollen som Don Juan lidt for bogstaveligt overfor en af prinsesserne på Amalienborg. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller levende og engageret om dengang ordensmagten også havde travlt på tilskuerpladserne og når københavnerne købte teaterbilletter; der var fysisk kamp om at få fat i de eftertragtede billetter, og der var tit slagsmål efter forestillingerne. Tag med i det iskolde og stinkende teater, hvor publikum spiser den medbragte mad undervejs i forestillingerne, og drikker rigeligt med brændevin til … når de altså ikke skal koncentrere sig om at smide rotterne ud af deres loger.

Aksel Schiøtz – lyden af den danske sang
Når man siger “Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den gribende og medrivende historie om tenoren Aksel Schiøtz’ liv og skæbne – fra ung talentfuld skolelærer i 30’erne med hang til jazz og kirkemusik, over tiden som operaelev ved Det Kongelige Teater, som feteret folkehelt og populær grammofonstjerne under krigen … frem til den katastrofale sygdom og forsøget på en ny karriere som baryton og sangpædagog. Hør om den unge tenors kamp for at få foden indenfor på Det Kongelige Teater – hvor man mener, at man har rigeligt med tenorer i forvejen – og hør de bedste indspilninger med Aksel Schiøtz undervejs; både som operasanger, som “maskeret” tenor i popbranchen – og selvfølgelig i de danske sange

H.C. Andersen og den svenske nattergal
I 1843 kommer en ung, svensk sangerinde til København. Hun skal redde det skrantende billetsalg på Det Kongelige Teater – og stamgæsten H.C. Andersen forelsker sig voldsomt i den uopnåelige Jenny Lind. Publikum på Det Kongelige Teater går amok i Jenny Lind-feber; der er en enorm merchandiseindustri, der leverer alt fra Jenny Lind påklædningsdukker, Jenny Lind-kager og Jenny Lind-vifter til endda – måske mindre flatterende – et Jenny Lind-komfur. Og der er drama både på og bag scenen; Jenny Lind får stjålet sine kostbare smykker af en langfingret oboist fra Det Kongelige Kapel. H.C. Andersen belejrer hende med gaver, digte og opmærksomhed – og han gemmer resten af livet et champagneglas, som for ham betød den endelige afvisning. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller i et farverigt foredrag om H.C. Andersen, der også selv forgæves forsøgte sig som operasanger, og om verdensstjernen Jenny Lind, der til gengæld blev en af alle tiders mest berømte operasangere.

Lyden af guldalderen
I 1889 kom det første eksemplar af Edisons fonograf til Danmark. Den driftige erhvervsmand Gottfred Ruben vidste præcis hvordan han skulle få penge i kassen, når han fremviste det nye vidunder; han indspillede voksvalser med tidens lokale superstjerner, skuespillere og operasangere fra Det Kongelige Teater. Rubens valser undgik helt mirakuløst den skæbne, som langt størstedelen af de gammeldags voksvalser led i første del af 1900tallet, da grammofonen fuldstændig udkonkurrerede fonografen. Og det betyder, at vi i dag har mulighed for at høre to af de kunstnere, der sang opera i København i årene før enevældens fald i 1848. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den utrolige historie om Ruben og hans fonograf – og spiller eksempler, som faktisk på flere måder er enestående i hele verden.

Alle mine foredrag er mutimediebaserede med lyd- og filmklip med udgangspunkt i PowerPoint, men kan varieres i længde og målgruppe alt efter behov.

Du kan booke mig til et foredrag ved at sende en mail på mail@henrikengelbrecht.dk – så kontakter jeg dig så hurtigt som muligt.

Her er et lille klip fra et foredrag på Hofteatret, hvor hvor jeg fortæller om hvordan man forsøgte at redde det katastrofale billetsalg til Beethovens Fidelio i København i 1829 … såmænd med en jodlende tyrolertrup.

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked