Foredrag

HE på PlænenJeg har i løbet af de sidste 20 år holdt utallige foredrag om klassisk musik og opera – både introduktioner til særlige operaopførelser eller koncerter, foredrag om komponister, værker, sangere og musikere fra før og nu, og har været konferencier til mange koncerter over hele landet.

Anmelderne skrev bl.a.:

“Henrik Engelbrecht stod for den tilgængelige formidling af de enkelte indslag. En genre, han formår at dyrke med en lethed, der bunder i et seriøst kendskab til operahistoriens mange detaljer. ”
Thomas Michelsen, Politiken

“Muntre Henrik Engelbrecht udredte som konferencier klart operaernes viltre handlingstråde.”
Christine Christiansen, Jyllands-Posten

“Henrik Engelbrecht holdt med stor og fortjent tilstrømning et fremragende foredrag i koncertsalen om den svenske tenor Jussi Björling.”
Peter Johannes Erichsen, Weekend-Avisen

” … når man så har  … en begavet og elegant konferencier i Henrik Engelbrecht, så bliver resultatet en humørbombe af en koncert.”
Peter Dürrfeld, Kristeligt Dagblad

“Henrik Engelbrecht kædede som veloplagt fortæller den komplekse handling sammen.”
Christine Christiansen, Jyllands-Posten

… med en suverænt turneret introduktion ved operaeksperten Henrik Engelbrecht lykkedes det næsten at glemme, at man savnede et tekstoversættelsesanlæg til at hjælpe med den franske dialog.
Thomas Michelsen, Politiken

“Henrik Engelbrecht bandt handlingen sammen med vittige og tilpas korte referater.”
Peter Dürrfeld, Kristeligt Dagblad

Endnu engang er den vidende og behageligt uformelle Henrik Engelbrecht konferencier. Med ham som guide og med fornemme præstationer fra samtlige solister og musikere blev 2015-udgaven af ‘Opera på Slottet’ endnu en udendørs-sejr for Odense Symfoniorkester.
Lene Kryger, Fyens Stifttidende

“Henrik Engelbrecht afslører et uanet komisk teatertalent i rollen som doktor Lieberkind med tropehjelm og stram butterfly, når han med pegepind fører publikum gennem operaens historie, som – hvorfor være smålig? – ifølge ham begyndte 75.000 år før Kristi fødsel.”
Thomas Michelsen, Politiken

“Henrik Engelbrecht har en formidabel evne til at kombinere formidling med en smule underholdning. Jeg føler altid, at jeg bliver lidt klogere … “
Jens Drejer, jensdrejer.com

Mine kurser og foredrag har været afholdt i samarbejde med bl.a. Tivoli, Det Kongelige Teater, Copenhagen Phil, DR SymfoniOrkestret, Det Kongelige Bibliotek, Statens Museum for Kunst, Teatermuseet, Nationalmuseet, Folkeuniversiteterne i København, Esbjerg og Odense, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera, Recorded Vocal Arts Society i London, Akademie Musiktheater heute i Frankfurt samt opera- og musikforeninger og på højskoler og biblioteker over hele landet.

Desuden har jeg undervist i den praktiske formidling af musik og musikteater på kurser ved de teater- og musikvidenskabelige institutter på Københavns Universitet, Opera-Akademiet, Statens Teaterskole, for bibliotekarer fra hele landet, samt ved Journalisthøjskolens Efteruddannelse.

Jeg holder foredrag om stort set alle facetter af den klassiske musik og operaens verden – her er et lille udsnit af de emner, jeg for tiden holder mest af at fortælle om:

Opera i guldalderens København
I begyndelsen af 1800-tallet synger Det Kongelige Teaters skuespillere Mozart uden nogen særlig uddannelse – med kun meget få prøver og for nogles vedkommende i en evig brandert. Hvis de pjækker fra prøverne, risikerer de at ryge i fængsel. Kongen smider landets førende operasanger helt ud af landet, da han tager rollen som Don Juan lidt for bogstaveligt overfor en af prinsesserne på Amalienborg. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller levende og engageret om dengang ordensmagten også havde travlt på tilskuerpladserne og når københavnerne købte teaterbilletter; der var fysisk kamp om at få fat i de eftertragtede billetter, og der var tit slagsmål efter forestillingerne. Tag med i det iskolde og stinkende teater, hvor publikum spiser den medbragte mad undervejs i forestillingerne, og drikker rigeligt med brændevin til … når de altså ikke skal koncentrere sig om at smide rotterne ud af deres loger.

Aksel Schiøtz – lyden af den danske sang
Når man siger “Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den gribende og medrivende historie om tenoren Aksel Schiøtz’ liv og skæbne – fra ung talentfuld skolelærer i 30’erne med hang til jazz og kirkemusik, over tiden som operaelev ved Det Kongelige Teater, som feteret folkehelt og populær grammofonstjerne under krigen … frem til den katastrofale sygdom og forsøget på en ny karriere som baryton og sangpædagog. Hør om den unge tenors kamp for at få foden indenfor på Det Kongelige Teater – hvor man mener, at man har rigeligt med tenorer i forvejen – og hør de bedste indspilninger med Aksel Schiøtz undervejs; både som operasanger, som “maskeret” tenor i popbranchen – og selvfølgelig i de danske sange

H.C. Andersen og den svenske nattergal
I 1842 kommer en ung, svensk sangerinde til København. Hun skal redde det skrantende billetsalg på Det Kongelige Teater – og stamgæsten H.C. Andersen forelsker sig voldsomt i den uopnåelige Jenny Lind. Publikum på Det Kongelige Teater går amok i Jenny Lind-feber; der er en enorm merchandiseindustri, der leverer alt fra Jenny Lind påklædningsdukker, Jenny Lind-kager og Jenny Lind-vifter til endda – måske mindre flatterende – et Jenny Lind-komfur. Og der er drama både på og bag scenen; Jenny Lind får stjålet sine kostbare smykker af en langfingret oboist fra Det Kongelige Kapel. H.C. Andersen belejrer hende med gaver, digte og opmærksomhed – og han gemmer resten af livet et champagneglas, som for ham betød den endelige afvisning. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller i et farverigt foredrag om H.C. Andersen, der også selv forgæves forsøgte sig som operasanger, og om verdensstjernen Jenny Lind, der til gengæld blev en af alle tiders mest berømte operasangere.

Alle mine foredrag er mutimediebaserede med lyd- og filmklip med udgangspunkt i PowerPoint, men kan varieres i længde og målgruppe alt efter behov.

Du kan booke mig til et foredrag ved at sende en mail på mail@henrikengelbrecht.dk eller udfylde formularen herunder – så kontakter jeg dig så hurtigt som muligt.

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked