Mine aktuelle foredragsemner – sæson 2020-21 og 2021-22

TRE NYHEDER I EFTERÅRET 2020:

H.C. Lumbye – en popstjerne i guldalderen.

I 1840’erne er H.C. Lumbye og hans orkester tidens ubestridte popstjerner. Lumbye står i spidsen for det, der er Tivolis første og største attraktion, nemlig orkestret i koncertsalen – og der er masser af anden musik rundt om i haven; seks blæsere spiller fast ved karrusellen, Henrik Braunsteins harmoniorkester spiller fejende marcher, og på de ydmyge sangerindepavilloner spiller de musikere, der ikke kan få arbejde andre steder. Musikformidleren – og tidligere musikchef i Tivoli – Henrik Engelbrecht fortæller levende og engageret om en tid, hvor musik af H.C. Lumbye, Johann Strauss og Joseph Lanner var tidens hotteste pop, om retssagen mellem Tivoli og den etablerede stadsmusikant og hans smuldrende monopol på dansemusik i København, og om dengang direktøren fik tæsk, fordi musikken blev stoppet kl. 23.

Da nazisterne smadrede Tivolis musik

Natten mellem 24. og 25. juni 1944 går Tivolis gamle koncertsal og en masse uerstattelige noder op i flammer. Det er to danske nazister, der er skyld i katastrofen. Ingen danske aviser omtaler branden – den tyske censur er effektiv. Hvem var de over 100 musikere, der hver dag spillede i timevis, ikke blot i koncertsalen, men i alle hjørner af Tivoli? Hvilken rolle spiller Tivoli i det danske kulturliv under besættelsen – og hvordan kan det lade sig gøre, at Tivoli allerede et par uger efter terroraktionen kan åbne med fuld musik? Hør svarene, når forfatteren, musikformidleren – og tidligere musikchef i Tivoli –  Henrik Engelbrecht fortæller historien om schalburgtageaktionen og om hvad der er, der går tabt ved branden.

Popmusik for 100 år siden 
– slagere, alkohol og omvæltninger i 1920’ernes danske musikliv.

I dag har vi til hverdag musik med os overalt i mobiltefonerne. For 100 år siden var musiklivet helt anderledes. I 1920 var der masser af levende musik overalt; på restauranter, i biografer, i Tivoli og i Zoologisk Have sad små orkestre på 16-20 mand og spillede næsten uden prøver i timevis hver dag. I Tiviolis varieté spiller en lille mand på hele 30 forskellige instrumenter. Der blev drukket tæt, og det har næppe altid lydt lige godt. Men i løbet af årtiet bliver den gamle musikverden udfordret af både den spændende, nye radio og de mærkelige rytmer fra Amerika, spillet på underlige instrumenter som saxofon og banjo. Forfatteren og musikformidleren Henrik Engelbrecht fortæller om det hårde musikerliv dengang – og spiller filmklip med det, der var de hotteste popstjerner for 100 år siden.

Alle mine foredrag er mutimediebaserede med lyd- og filmklip med udgangspunkt i PowerPoint, men kan varieres i længde og målgruppe alt efter behov.

Du kan booke mig til et foredrag ved at sende en mail på mail@henrikengelbrecht.dk – så kontakter jeg dig så hurtigt som muligt.

Læs hvad anmelderne skrev om mine foredrag her.


… og jeg holder stadig gerne mine populære operaforedrag i de kommende sæsoner også:

Med H.C. Andersen i operaen
H.C. Andersen går i operaen over det meste af Europa. Han oplever 1800–tallets megastjerner som Maria Malibran, Giulia Grisi og Jenny Lind, de splinternye operaer af  Verdi og Wagner, og han skriver hjem om den vilde oplevelse af at sidde i  de enorme operahuse i Napoli, Wien og Paris. Tag med H.C. Andersen i operaen. Vær med helt fra begyndelsen, da han selv som teenager drømmer om en stor sangerkarriere og synger i koret på Det Kongelige Teater – og oplev ham få kastet mange af de operatekster, han forsøger sig med, da han bliver fyret som sanger, direkte i hovedet igen af Det Kongelige Teaters direktion. Operaeksperten Henrik Engelbrecht er guide på en levende og underholdende tur tilbage til Danmarks og Europas operaverden af i går ved hjælp af Andersens egne dagbøger, rejsebreve og operatekster.

Opera for alle
En lynguide til operaens verden for alle, der er nysgerrige på genren – et crash-course i opera med vilde historier fra 400 års operaliv med både kastrerede drenge, komponister med storhedsvanvid og operachefer, der svindler løs – og selvfølgelig med videoklip med fantastiske eksempler på sangere fra før og nu undervejs. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller levende og engageret, og tager os med på et par timers intens og morsom slentretur i operaens verden. Alle kan være med, uanset om du aldrig endnu har set en opera eller du allerede er stamkunde i alverdens operahuse. Det sidste kan du risikere at blive – for begejstring smitter som bekendt!

Opera i guldalderens København
I begyndelsen af 1800-tallet synger Det Kongelige Teaters skuespillere Mozart uden nogen særlig uddannelse – med kun meget få prøver og for nogles vedkommende i en evig brandert. Hvis de pjækker fra prøverne, risikerer de at ryge i fængsel. Kongen smider landets førende operasanger helt ud af landet, da han tager rollen som Don Juan lidt for bogstaveligt overfor en af prinsesserne på Amalienborg. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller levende og engageret om dengang ordensmagten også havde travlt på tilskuerpladserne og når københavnerne købte teaterbilletter; der var fysisk kamp om at få fat i de eftertragtede billetter, og der var tit slagsmål efter forestillingerne. Tag med i det iskolde og stinkende teater, hvor publikum spiser den medbragte mad undervejs i forestillingerne, og drikker rigeligt med brændevin til … når de altså ikke skal koncentrere sig om at smide rotterne ud af deres loger.

Aksel Schiøtz – lyden af den danske sang
Når man siger “Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den gribende og medrivende historie om tenoren Aksel Schiøtz’ liv og skæbne – fra ung talentfuld skolelærer i 30’erne med hang til jazz og kirkemusik, over tiden som operaelev ved Det Kongelige Teater, som feteret folkehelt og populær grammofonstjerne under krigen … frem til den katastrofale sygdom og forsøget på en ny karriere som baryton og sangpædagog. Hør om den unge tenors kamp for at få foden indenfor på Det Kongelige Teater – hvor man mener, at man har rigeligt med tenorer i forvejen – og hør de bedste indspilninger med Aksel Schiøtz undervejs; både som operasanger, som “maskeret” tenor i popbranchen – og selvfølgelig i de danske sange

Maria Callas
er et ikon for millioner af fans selv i dag, over 40 år efter sin død i 1977. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller historien om Maria Callas’ liv og karriere fortalt med hendes egne ord. Centralt i fortællingen er kampen mellem kvinden og personen Maria og stilikonet, jetset-dronningen og operastjernen Callas; hendes kamp for at nå til tops som sangerinde i årene efter 2. verdenskrig, om det ulykkelige forhold til skibsrederen Aristoteles Onassis, hendes vokale deroute i 1960’erne, og hendes død som en ensom 53-årig – og undervejs hører og ser vi sjældne optagelser med Callas, der både synger og selv fortæller om sit liv om sin kunst.

Lyden af guldalderen
I 1889 kom det første eksemplar af Edisons fonograf til Danmark. Den driftige erhvervsmand Gottfred Ruben vidste præcis hvordan han skulle få penge i kassen, når han fremviste det nye vidunder; han indspillede voksvalser med tidens lokale superstjerner, skuespillere og operasangere fra Det Kongelige Teater. Rubens valser undgik helt mirakuløst den skæbne, som langt størstedelen af de gammeldags voksvalser led i første del af 1900tallet, da grammofonen fuldstændig udkonkurrerede fonografen. Og det betyder, at vi i dag har mulighed for at høre to af de kunstnere, der sang opera i København i årene før enevældens fald i 1848. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den utrolige historie om Ruben og hans fonograf – og spiller eksempler, som faktisk på flere måder er enestående i hele verden.

Alle mine foredrag er mutimediebaserede med lyd- og filmklip med udgangspunkt i PowerPoint, men kan varieres i længde og målgruppe alt efter behov.

Du kan booke mig til et foredrag ved at sende en mail på mail@henrikengelbrecht.dk – så kontakter jeg dig så hurtigt som muligt.

Læs hvad anmelderne skrev om mine foredrag her.