Bøger

Henrik Engelbrecht: Opera i Danmark 1634-2005
656 sider – 535 illustrationer
Forlaget henrikengelbrecht.dk 2022
ISBN: 9978–87–970306–3–9

I løbet af 371 år går operaen fra at være en ufatteligt dyr, folkeligt ud­skældt og latterlig­gjort elite­fornøjelse for kongehusets nærmeste til at være en helt naturlig del af det nutidige scenekunstudbud.

Opera i Danmark 1634-2005 fortæller om både katastrofe­premierer, kon­kurser, vild fandyrkelse, svindel og landsforvisninger. Undervejs møder vi de centrale personer, skæbner og begivenheder i historien; sangere, teaterchefer, konger, kapelmestre, kom­po­nister, instruktører, ildsjæle og smagsdommere – vi ser operasangere få fængselsstraf for pjæk og er vidner til slagsmål både på scenen og blandt publikum. Tag med operaeksperten Henrik Engelbrecht på en forrygende rejse gennem den danske musikteaterhistorie – fra Christian 4.s første opera­forsøg i forbindelse med et gigantisk drukorgie i 1634 frem til åbningen af Operaen på Holmen i 2005.

Bogen indeholder også en registrant over alle de ca. 1.200 førsteopførelser af operaer i Danmark fra 1634 frem til 2021.

★★★★★★
… pragtværk om operaens historie i Danmark … elegant og letlæst …
Kim Reich, Ascolta

★★★★★★
… mundret, præcist og stærkt underholdende …
Per Wium, perwium.dk

★★★★★
… underholdende og lærerig uden at gå på kompromis med fagligheden …
Brian Ulrich Skovgaard, kulturinformation.org

★★★★★
… der er ingen grænser for, hvad Engelbrecht ved og får ned på papiret … bogen er et must for alle operaelskere.
Ulla Strømberg, kulturkupeen.dk

En imponerende fortælling … så medrivende, at man ikke kan slippe den tykke bog …
Steen Frederiksen, Custos

Operaformidling i topklasse … selve hovedværket om sit emne. 
Thomas Teilmann Damm, PubliMus

… helt uimodståelig … jeg er begejstret.
Anne Marie Storm, historie-online.dk

Henrik Engelbrecht er benådet med en helt særlig evne til at overskue et enormt stof og finde netop de herlige historier, der gør det en stor fornøjelse at læse hans fængende bog. Det er i særklasse fornem formidling.
Poul Flou Pedersen, lektørudtalelse, DBC

Henrik Engelbrecht: Arven efter Lumbye – musik og musikere i Tivoli 1843-1944.
340 s. – 208 illustrationer fra tiden. 
Forlaget henrikengelbrecht.dk 2020
ISBN: 978-87-970306-2-2 

Kr. 349,- inkl. levering til døren i Danmark – se mere her

★★★★★★ ”Henrik Engelbrecht er en fortræffelig og underholdende fortæller. Som et isbjerg afslører han kun toppen af sin viden på de tætillustrerede bogsider … Engelbrecht har altid en ekstra, oplysende finte i tasterne. Og i modsætning til de fleste andre dygtige arkivmus har han en inspirerende skrivestil. Det er ualmindeligt … Kan varmt anbefale denne underholdende og gennemresearchede bog.”
Ulla Strømberg, Kulturkupeen.dk

❤️❤️❤️❤️❤️ “… spændende som en krimi og grundig som en doktorafhandling … en bog, man læser som ren lystlæsning.”Thomas Michelsen, Politiken

★★★★★ ”Engelbrecht begynder med at fortælle om bombesprængningen af koncertsalen i Tivoli i 1944. Og slutter sin vældige historie om ’Arven efter Lumbye’ med den samme morderiske begivenhed. Godt set. På den måde bliver det en sammenhængende og flot fortælling.”
Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersdh.dk

★★★★★ ”Fremragende … Engelbrecht gør musikken i Tivoli til en festforestilling … Vi er som læsere altid med i tiden.”
John Christiansen, jcklassisk.dk

★★★★★ ”Henrik Engelbrecht har gjort det igen … et stykke dansk (musik)historie, som giver Tivoli et fortjent skudsmål – med myriader af liv og lyst, der takket været Henrik Engelbrechts sjældent velflydende pen kan fornemmes, smages, høres, lugtes ud fra den åbne bog.”Peter Elmelund, BibZoom

”.. et stykke væsentlig kulturhistorie … veloplagte beskrivelser af sære personligheder og underholdnings- og især musikindustriens udvikling i København … krydret med et væld af billeder … en lystfyldt tour de force gennem en ualmindelig spændende historie.”
Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

”Hvad der hvirvles op af tidsbundne rariteter, er det en svir at opleve. Engelbrechts sporsans og milde ironi åbenbarer et både lebendigt og tragikomisk univers. Det musikalsk så veltrimmede Tivoli i dag sættes i det skarpest tænkelige relief. Hvor var den fortid dog dirrende af liv.”
Peter Johannes Erichsen, Weekendavisen

Henrik Engelbrecht: Hjertet brast i toner – med H.C. Andersen i operaen.
484 s. – 250 illustrationer fra tiden.
Forlaget henrikengelbrecht.dk 2019
ISBN 978–87–970306–1–5

Kr. 399,- inkl. levering til døren i Danmark – se mere her.

★★★★★★ “… aldrig før har man kunnet læse så fyldigt og tilmed så veloplagt om Andersens forhold til operagenren.”
John Christiansen, jcKlassisk

★★★★★ ” … fascinerende læsning … stort anlagt, nærmest et værk … en detaljeret beretning om eventyrdigterens ømme, kærlige og irritable omgang med operaens kunst og dens udøvere.”
Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersdh.dk

★★★★★ “Bogen kan på alle måder anbefales teater- og operaelskere. En guldgrube af øjebliksbilleder, sprængfyldt med viden garneret med en smule gossip fra 1800-tallets musikliv, herhjemme og derude … Meget, meget imponerende.”
Ulla Strømberg, kulturkupeen.dk

★★★★★ “… fuldstændig uundgåelig og pragtfuld lystlæsning … til lænestolens afslapning, men så sandelig også videregivelse af en kolossal viden og indsigt i stoffet … en enorm bedrift – en bog, der både rummer fagvidenskabelige kvaliteter og giver skønlitterære fornøjelser. En cadeau til forskeren Engelbrechts enorme researcharbejde og en taknemmelighed og glæde for forfatteren Engelbrechts formidlingsevner … et vægtigt værk i det store H.C. Andersen-univers.”
Peter Elmelund, Bibzoom

★★★★★ “… en sand guldgrube af informationer. Både litterater og operaelskere vil fryde sig over dette udsøgte værk …”
Michael Søby, CPHCulture

     “Engelbrecht er rasende kyndig i alt vedrørende opera. Man kan læse hans bog uden tanke på eventyrdigteren og vil komme ud i den anden ende rustet med stor viden om 1800-tallets syngeteater … Det er en bog, man kan stole på og lære af.”
Thomas Bredsdorff, Politiken

★★★★ “Tak til Henrik Engelbrecht for den gode oplysning, men ikke mindst for den gode underholdning.”
Otto Pretzmann, Nordjyske Stiftstidende

★★★★ “Henrik Engelbrecht formår at skabe masser af billeder hos sine læsere … en nøje koreograferet gennemgang af tidens historie … Er du både opera- og rejseinteresseret, kan jeg kun opfordre dig til at tage med på turen rundt i Danmark og ud i Europa.”
Claus Christian Koch, Fyens Stifstidende

★★★★ “… en grundig bog om H. C. Andersen og operaen… et fint indblik i europæisk operahistorie henover midten af 1800-tallet” 
Eva Hvidt, Kristeligt Dagblad

“Hele Henrik Engelbrechts prægtige bog rummer en meteorregn af H.C. Andersens forfængelige fuldtræffere, hentet fra erindringerne, dagbøgerne og brevene … Det er en drone uden lige, som bliver sendt ind i den svundne tid”
Peter Johannes Erichsen, Weekendavisen

“Alle, der vil være på omgangshøjde med vor store landsmand, kan i Henrik Engelbrechts bog finde et rigt stof, der kombineret med det store livsværk inklusive dagbøgerne gør Andersen endnu mere lyslevende som barn af sin tid og som moderne kunstner, der rækker fremad.”
Georg Metz, Information

“Henrik Engelbrecht kan noget med at tage sin læser med, så man ser H.C. Andersen sidde i operaen, vildt forelsket i divaen, eller sjoske hjem på sine store fødder med tandpine … Det er mesterligt holdt sammen af Henrik Engelbrecht med citater og kommentarer, der tilsyneladende fosser ud af den mand i en lind strøm. Utroligt underholdende, og når man har læst bogen, er man blevet MEGET klogere på 1800-tallets opera, på kulturlivet i Europas teaterbyer, på H.C. Andersen – og det er vel ikke så galt. Jeg giver bogen mine varmeste anbefalinger …”
Anne Marie Storm, historie-online.dk

H.C. Andersen går i operaen over det meste af Europa. Han oplever 1800–tallets megastjerner som Maria Malibran, Giulia Grisi og Jenny Lind, de splinternye operaer af Meyerbeer, Verdi og Wagner, og han skriver hjem om den vilde oplevelse af at sidde i de enorme operahuse i Napoli, Wien og Paris. Tag med H.C. Andersen i operaen. Vær med helt fra begyndelsen, da han selv som teenager drømmer om en stor sangerkarriere og synger i koret på Det Kongelige Teater – og oplev ham arbejde på de mange operatekster, han forsøger sig med, da han bliver fyret som sanger. Henrik Engelbrecht er guide på en levende tur tilbage til Danmarks og Europas operaverden af i går ved hjælp af Andersens egne dagbøger, rejsebreve og operatekster.

Henrik Engelbrecht: Ramaskrig! Da italienerne væltede Hofteatret
96 s.
Teatermuseet i Hofteatret 2018
ISBN 978-87-92134-17-2

Kr. 200,- inkl. levering til døren i Danmark. Køb bogen her.

★★★★ “Der er sjove billeder i bogen, satiretegninger fra ’Corsaren’ blandet med portrætter og illustrationer fra Hofteatret. Bogen er fuld af detaljer om italienerne …
Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersdh.dk

Når Henrik Engelbrecht nu skriver om den italienske opera i København i årene 1841-54 er det først værd at hæfte sig ved, at han gør det med lune og fortællerglæde og tilmed indlevelse i livet i København, som dengang var en beskidt by i øvrigt. Men åbn hans bog et tilfældigt sted, og man får lyst til at læse videre … Der er masser af gode historier, som jeg ikke engang får plads til at antyde. Jeg vil mene, at det er en stor fortælling, som man ikke engang behøver at have interesse for opera for at kunne have fornøjelse af.
John Christiansen, jcklassisk.dk

Henrik Engelbrecht: Opera for alle
120 s.
Forlaget henrikengelbrecht.dk 2018
ISBN 978-87-970306-0-8

Kr. 249,- inkl. forsendelse. 

Køb bogen her.

Opera for alle er en bog, som kort og præcist gennemgår operaens historie, giver et overblik over de vigtigste operakomponister og har som en bonus seks artikler med nedslag i den praktiske del af operaens verden; historierne om hvordan seks operaer blev til – fra Händels Julius Cæsar til Puccinis Madame Butterfly. Desuden nyttige registre over hvilken opera kendte titler (som f.eks. fangekoret) stammer fra, samt en liste over operaens fagord.

.

.

Henrik Engelbrecht: Opera i guldalderens København
184 s.
Gyldendal 2017
ISBN 978-87-02-23431-2
Køb bogen her.

      ”Underholdende … omhyggelig … ekstremt levende … ved at tage stanken og rotterne, latrinerne og slagsmålene mellem publikum og professionelle billethajer med får han gjort den fjerne guldalder levende i al sin uhumske tumult. Det er fremragende gjort.
Thomas Michelsen, Politiken

★★★★★ “Radiomediets nærvær er overført til bogen: sproget er holdt i en frisk nutid; det er NU, det sker. Og forfatteren formår at holde os læsere fanget med sit levende sprog og pirrende fligløftninger, for hvad sker der i næste kapitel? … Er man bare lidt interesseret i opera og i guldalderen, er denne letfordøjelige og velskrevne bog obligatorisk læsning. Og måske en ideel julegave til onkel Erik?
Peter Elmelund, Bibzoom

★★★★ “Operaens og Guldalderens elendige København beskrevet, så man næsten kan lugte byen.” Gregers Dirckinck-Holmfeld, gregersdh.dk

★★★★ “ … meget velfortalt og præget af fin indsigt og research.”
Kristeligt Dagblad

“Det er en fremragende bog Engelbrecht har begået – et værk, der vil blive stående som ”referenceværket” inden for sit emne.”
Henrik Nebelong, PubliMus 

“Bogen er forfattet med et overskud af viden og humor, og de mange illustrationer er særdeles velvalgte. Jeg vil varmt anbefale den til alle kulturinteresserede.”
historie-online.dk   

Henrik Engelbrecht (red.): Musik og uddannelse – Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 150 år.
152 s.
DKDM 2017
ISBN 978-87-87131-01-8
Kan købes i DKDM’s reception for kr. 200,-

★★★★★ ” … (det er) lykkedes redaktør Henrik Engelbrecht og hans team at skabe en bog, der både i sit indhold og det indbydende layout er i pagt med det, sagen jo drejer sig om. Man får bekræftet sin oplevelse af, at også en bogudgivelse kan være musikalsk i hele sin fremtoning.” Peter Dürrfeld, Kristeligt Dagblad

Opera i øjenhøjde forside

Henrik Engelbrecht: Opera i øjenhøjde
264 s.
Gyldendal 2008
ISBN 978-87-0205400-2
Udsolgt fra forlaget … men download gratis anden del af bogen – en rundtur bag scenen i nutidens operahus, hele vejen fra de første forberedelser til premieren – i en e-bogsudgave via iTunes gennem linket her.

“Det er det største stykke formidlingskunst, jeg erindrer. Det er – som bog betragtet – et mesterværk.” Arne Mariager, Fredericia Dagblad

     ” … Selv den mest velbevandrede operafan får nye anekdoter og ny indsigt – og så er bogen noget så sjældent som velskrevet og elegant perspektiveret med en sprogbrug og en brug af metaforer, der taler til læseren anno 2008. Både De Tre Tenorer og YouTube er stikord undervejs. Her er hverken klunker eller teaterstøv. Derimod en forfatter med stor viden, med den videndes overskud til engagerende formidling og med nosser til også at slå et slag for blandt andet det nutidige, instruktørdominerede operateaters sag.” Thomas Michelsen, Politiken

” … en spændende og engageret bog, velskrevet og med gode billeder.” Mikael Garnæs, Kristeligt Dagblad

Opera dengang nu altid forsideHenrik Engelbrecht: OPERA – dengang, nu, altid
256 s.
Politikens Forlag 2004
ISBN 87 567 7045 6

Udsolgt fra forlaget

“… Henrik Engelbrechts løsning af opgaven forekommer optimal …”  Ulrik Cold, Børsen.

“… varmt anbefalet såvel nuværende som potentielle fans af denne herlige og umulige kunstart.” Søren Kassebeer, Berlingske

“… de historiske afsnit er levende fortalt, livfulde tidsbilleder med mange underholdende og kuriøse detaljer …” Mikael Garnæs, Kristeligt Dagblad

” … Skal der lægges en ny dansk operabog under juletræet i år, så skal det være denne her.” Thomas Michelsen, Politiken

Brunnhildes ring forsideHenrik Engelbrecht: Brünnhildes ring
Wagners Nibelungens ring på Det Kongelige Teater 2003–06
210 s.
Gyldendal 2006
ISBN 87 02 04438 2

Udsolgt fra forlaget. 

.

.

Opera på CD forsideHenrik Engelbrecht: Opera på cd – en guide til de bedste indspilninger
96 s
DR–Multimedie 1998
ISBN 87 7047 739 6

Kr. 150,- inkl. levering til døren i Danmark.
Køb bogen her.