De stakkels blæsere på karrusellen …

Musikken er Tivolis største attraktion, da haven åbner i 1843 – og den er fordelt ud i hele haven. På karruselbanen spiller f.eks. seks blæsere. Banen har et lille lokomotiv, der kører rundt i ring med 15 små vogne efter sig. Toget bliver trukket af en hest, der går i ring under det høje gulv til forlystelsen. I midten er der placeret en sekskantet platform til de seks musikere – sikkert messingblæsere – som spiller til hver eneste tur mellem kl. 16 og 23.

Musikerne spiller de samme numre igen og igen, og især den polka, der i deres nodehæfte hedder ”Nr. 3”, bliver voldsomt populær. Alle i København kender ”Nr. 3”, og de fleste tror, at den er skrevet af H.C. Lumbye – men i virkeligheden er det Johann Strauss I’s “Annen Polka”. Kvaliteten af musikken på karrusellen er næppe imponerende, men fænomenet fortsætter i over 30 år. Så sent som i 1874 rapporterer Dags-Telegraphen om de musikalske tilbud i Tivoli:

Den mindst behagelige Musik er Karruselbanens, men naar den ulykkelige Hest, der lig en moderne Samson stadig maa arbeide i denne Trædemølle, er i Stand til at udholde den, kunne vi Mennesker vel nok taale at høre den i forbigaaende.

“Annen Polka” er så kendt under sit Tivoli-tilnavn, at Dansk Fonograf Magasin benytter det, da firmaet i 1907 udgiver denne fonografvalse med et ukendt messingblæserensemble – som meget vel kunne tænkes at bestå af musikere fra Tivolis orkestre. Tempoet på indspilningen er ca. dobbelt så hurtigt som det, man som regel hører i dag. Hør selv:

Læs mere om musikken i Tivoli i gamle dage:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira