Prøvesalen

AMG_2168I et operahus, som prøver og spiller mange forestillinger samtidig, er der rift om tiden på scenen. Derfor foregår de første arrangementsprøver i en prøvesal, som helst skal have samme dimensioner som gulvet på scenen. Prøvetidspunktet varierer fra operahus til operahus; på Det Kongelige Teater er den faste prøvetid mandag til fredag 11-15 og 15.30-17.30 så længe prøverne finder sted i prøvesalen. Som regel er der omkring 20 dages prøver her inden man indtager selve scenen.

AMG_2038Normalt er dirigenten til stede til prøvesalsprøverne, selvfølgelig bortset fra de dage, hvor der også er orkesterprøver. Det er vigtigt for sangerne at vende sig til netop hans måde at slå og give indsatser på, og gennem prøvearbejdet får dirigenten også indsigt i hvilke solister, der måske har brug for lidt flere indsatser og hjælp – og hvem, der stort set er selvkørende.

Instruktørassistenten er sammen med forestillingslederen de faste holdepunkter under prøverne. Instruktørassistenten fører den såkaldte regibog; et klaverudtog, hvor der er indsat blanke sider mellem hvert nodeblad. Her noteres alle detaljer om arrangementet, så det ikke blot er nedfældet til brug i resten af prøveforløbet, men også så dokumentationen er på plads, hvis forestillingen skal sættes op igen i en senere sæson.

AMG_2229Forestillingslederen, eller regissøren, er under prøveforløbet den praktiske leder af prøverne. Han eller hun sørger for, at de fysiske rammer for prøven er i orden, og at prøvetiderne overholdes, så alle får de pauser, de har krav på. Forestillingslederen noterer også flittigt undervejs, for én af opgaverne under forestillingerne bliver at sørge for, at alle de medvirkende bliver kaldt over operahusets interne kaldeanlæg i god tid inden hver entré.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira