En dansk verdenssopran?

hqdefaultHun sang i 25 år på Det Kongelige Teater, og hendes stemme, koloraturer og overlegne toptoner alene burde have sikret hende en plads i historien. Dén plads er godt nok svær at få øje på – for bortset fra en enkelt cd-genudgivelse af de vigtigste af hendes 78-indspilninger er Ebba Wilton stort set glemt i dag.

Hun var en sensation, da hun debuterede på Det Kongelige Teater som Nattens dronning i Tryllefløjten i december 1924, og året efter var hun fastansat i solistensemblet. Hun var 28 år gammel, og fik så stor succes på nationalscenen, at man også fik øje på hende fra udlandet; “Den danske nattergal”, som de franske anmeldere kaldte hende. Tilbudene dumpede ind fra fra dirigenten Wilhelm Furtwängler, som ville have hende til Wieneroperaen, og også fra Covent Garden, som ville ansætte hende som fast første-koloratursopran. Men hun valgte at blive i København, hvor hun sang sin sidste forestilling på Kongens Nytorv i 1949

WiltonEbba Wilton var allerede i konservatorietiden blevet gift med sin sanglærer, tenoren Einar Wilton, og da han først blev syg af tuberkulose og senere døde som kun 44-årig i 1932, mistede Ebba Wilton tilsyneladende lysten til at være andre steder end på den scene, hun kendte så godt. Heldigt for københavnerne, som i 25 år havde en verdensstjerne lige om hjørnet.

Når man lytter til hendes plader i dag er det nemt at trække på smilebåndet af glissaderne, de overdrevent lange, høje toner og en stil, der pegede direkte tilbage på verden af i går. Men prøv alligevel at høre en fuldstændig ubesværet stemme og det musikalske overskud i Rosinas arie fra Barberen i Sevilla, optaget i 1927. Hende ville jeg gerne have hørt i virkeligheden!

4 thoughts on “En dansk verdenssopran?

  1. Hej Henrik.
    Ebba Wilton er min oldefar’s søster, jeg har hørt mange historier om hende. hun var meget dygtig.
    Det er dejligt at se alle de billeder du har fundet af hende, hvor kan jeg evt. få kopi’er af dem
    Hilsen Pia Dorph Larsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira