Modest Musorgskij
1839-1881
En højst usædvanlig komponist; han er officer i den russiske hær, senere embedsmand – og livet igennem en ikke specielt ædru alkoholiker. Samtidig er han en musikalsk begavelse af de meget store, med sin helt egen klangverden, som det tager omverdenen ikke så lidt tid at vænne sig til. Musorgskij bliver født i Karevo i Rusland, og som 16-årig er han kadetelev på en militærskole i Skt. Petersborg. Her lærer han blandt andet, at vodka er noget, man sagtens kan drikke en flaske af ad gangen. Han møder komponisten Balakirev, som giver ham de eneste egentlige musiktimer han nogensinde får. Musorgskij dropper hæren, og begynder at komponere på fuld tid.
I begyndelsen skriver han sange om det russiske folks liv og lidelser, men det er svært at få økonomien til at hænge sammen, så han tager arbejde som embedsmand. Samtidig bruger han al sin fritid på at komponere, og efter et par ufuldendte operaer kaster han sig over Pusjkins Boris Godunov. Operaen bliver pænt modtaget af publikum, men slagtet totalt af kritikerne, som kalder musikken for grov og amatøragtigt instrumenteret. Musorgskij reagerer ved at kombinere en dyb depression med indtagelse af enorme mængder alkohol. Han dør af druk efter adskillige anfald af delirium inden han får skrevet operaen Khovansjtjina færdig.
Musorgskij skriver på omkring otte operaer, men færdiggør kun en enkelt. De, der kan spilles i dag er:
1874 Boris Godunov (komponeret 1868-69 – revideret 1871-71)
1886 Khovansjtjina (ufuldendt – færdiggjort af bl.a. Nikolaj Rimskij-Korsakov og Dmitrij Sjostakovitj)
1911 Markedet i Sorotjinsk (Sorotjinskaja jamarka) (ufuldendt – færdiggjort af bl.a. Aleksandr Tjerepnin)
Kender du noget til tidlige danske opførelser af “Udstillingsbilleder”? I 1880erne f.eks.
Desværre – jeg har svært ved at tro, at Udstillingbilleder er blevet opført så tidligt i Danmark. I så fald har det været i Musikforeningen eller i Tivoli – og du kan finde mere om førstnævne i denne bog: Torben Schousboe: Koncert-repertoiret i Musikforeningen i København 13/3 1886- 14/4 1931. M.h.t. Tivoli er Udstillingsbilleder næppe opført før 1934, hvor Frederik Schnedler-Petersen går af som musikchef efter mange år. Han programsatte en del krævende værker i sin tid (1909-1934), men ikke Udstillingsbilleder. Så skulle hans forgænger, Joachim Andersen, have gjort det, men det kræver en gennemgang af Tivoli programmer dag for dag at finde ud af det – Schnedler-Petersen skrev en liste over de værker, han og orkestret havde uropført eller førsteopført i Danmark, så derfor er hans periode nemmere at overskue. Beklager, at jeg ikke kan hjælpe mere.