Dagens tenor – en korporal fra den røde hær

Belyaev1940sDagens tenor i julekalenderen optrådte for millioner af mennesker i sin karriere – aldrig på en operascene, men til gengæld altid i uniform.

Han blev født i Sovjetunionen i 1926, og kæmpede under anden verdenskrig i både Tjekkoslovakiet og Ukraine, bl.a. i antiluftskyts-tropperne. Og efter krigen blev han hængende i hæren, men nu som først korsanger og snart også som tenorsolist. Den røde hær var nemlig også en vigtig arbejdsplads for musikere og sangere, som af den ene eller anden grund ikke fik stillinger i symfoniorkestre eller ved operahuse i Sovjet.

Jevgenij Beljajev fik en karriere som solist med den røde hærs officielle kor, Alexandrov-ensemblet, som turnérede over hele verden som musikalske ambassadører for Sovjetunionen. Han var medlem af kommunistpartiet, han fik alle de hædersbevisninger, man kunne få af systemet, og han fik tilnavnet ‘Den russiske nattergal’.

Beljajev nåede at opleve murens fald og Sovjetunionens opløsning; han døde som 67-årig i 1994. Her synger han en ukrainsk folkesang om den smukke måneskinsnat med balalajka’er og det hele i en TV-optagelse fra 1962 – midt under den kolde krig. Og hvis du ikke orker at høre det hele, så tjek i hvert fald slutningen fra 2’36 og frem – det er altså tenorsang i verdensklasse!

4 thoughts on “Dagens tenor – en korporal fra den røde hær

  1. Ja, han er god! Det må være ham, der synger tenor på nogle uddrag, jeg har fra en koncert koret lavede i London. Der tager han så vidt jeg kan høre et prægtigt højt C 🙂

  2. Ja, det er meget sandsynligt, hvis det er den plade EMI lavede i London omkring samme tidspunkt som dagens klip, er det ham, der er solist i sangen Annie Laurie, f.eks.

  3. Helt fanstastisk sångare! Tack för att du uppmärksammat honom, jag har aldrig tidigare stött på hans namn och röst. Vilket fynd!:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira