Dagens tenor – Helge Rosvænge

RosvængeTenoren i dag er faktisk en genudsendelse fra tenorkalenderen sidste år – men der er jo solide traditioner for netop at vise de mest populære julekalendere igen og igen. Og dette klip er noget helt specielt.

Danske Helge Rosvænge, havde en fin karriere i de store operahuse i Tyskland og Østrig – og også i temmelig tvivlsomme tyske film. Han blev født i København i 1897, og debuterede som Don José i Carmen i Neustrelitz. Senere var han ansat ved statsoperaen i Berlin fra 1930-44, og sang samtidig ofte både i Wien og München. Han sang både Mozart, Verdi, Puccini og Wagner (Parsifal i Bayreuth i både 1934 og 1936), og kunne på højden af karrieren synge et ubesværet højt D – f.eks. i den arie fra Adolphe Adams Postillonen fra Lonjumeau, som blev ét af hans største pladehits.

Dagens låge gemmer på et klip fra filmen Der Knalleffekt fra 1932, med hvad der MÅ være verdenshistoriens eneste forsøg på at gemme sig for en betjent ved at synge stretta’en fra Verdis Trubaduren ind i hovedet på ham. Læg også mærke til det alsidige orkester, som bortset fra den fantasifulde grundbesætning samt en ikke alt for sikker stilsans og ret løs omgang med præcision, ikke er blege for også at gøre det ud for kor.

8 thoughts on “Dagens tenor – Helge Rosvænge

 1. En skøn tenor, men lige dette filmklip er nok ikke lige mig, orkester og sanger er meget upræcise og helt ude af stil, der findes andre gode pladeindspilninger med ham. Men dejligt med alle disse tenorer du sender hver dag, tak for det 🙂

 2. Dejligt at se et klip med Helge Rosvænge, som godt nok ikke er teknisk i top, men man får da et indtryk af denne dejlige stemme.

  Jeg har en tenor, som jeg godt kunne tænke mig i denne julekalender, nemlig Klaus Florian Vogt. Jeg har lige set ham i die tote Stadt i Helsinki og han fortjener en plads, for han er jo også Wagner-tenor og kommer ind under fejringen af de to store komponister, der fylder 200 år i år.

 3. Britten fylder 100 år i år, og så kunne man høre Peter Pears synge noget fra en af Brittens operaer.

 4. Dagens kalendertenor skulle være Joseph Schmidt – men linket går til Helge Rosvænge.

 5. Ja, Inge – nissen var på spil i mailen, men hvis du går til forsiden af min hjemmeside kan du se linket til Joseph Schmidt nederst til venstre. God fornøjelse!

 6. Jeg lærte Rosvænge at kende via min kollega/chef – Ole Harbo. Faktisk lavede vi en lille film om ham, hvor Harbo viste en anden side af Rosvænge, nemlig opfinderen. Jeg har blot glemt af hvad – og kan ikke finde den gamle video.
  Men det lærte mig noget om en dansker, der blev verdensberømt, blot ikke i Danmark.
  Synge, det kunne han imidlertid.
  En anden kollega – Morten Hein – gjorde meget ud af at bevare gamle indspilninger. Han har udgivet Aida med Rosvænge som Radames. Et lille udpluk kan høres her: http://www.heinit.dk/sound/Sound%201.mp3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira