Dagens tenor – hør Verdis allerførste Otello … født i 1850!

TamagnoSelv om Verdis Otello blev uropført 5. februar 1887, så kan vi faktisk den dag i dag stadig høre den sanger, Verdi havde i tankerne, da han skrev det halsbrækkende hovedparti.

Francesco Tamagno var tidens mest fejrede italienske tenor, og hans enorme stemme og stamina fik anmelderne til at sammenligne ham med en trompet eller endda en kanon.

Allerede i 1881 havde han sunget Gabriele i Verdis 1881-udgave af Simon Boccanegra, og senere var han den første tenor, der sang den italienske 1884-version af titelpartiet i Don Carlos. Han debuterede i 1873 i Torino, og sang omkring 55 partier i løbet af sin 32-årige karriere. Og i 1898 forudsagde han en stor karriere for en ung 25-årig kollega fra Napoli – den unge mands navn var Enrico Caruso, og Tamagno fik helt ret.

Her er et musikhistorisk dokument, indspillet i 1903, det år, Francesco Tamagno trak sig tilbage fra scenerne. Heldigvis nåede han at indspillede bl.a. Otellos entré, Esultate, på lakplade. Hans indspilninger var de dyreste i Gramophone Companys katalog, og kostede ét pund i England – svarende til mindst en ugeløn for en arbejder. Som så i dette tilfælde kun fik ca. 50 sekunders sang for pengene, da pladerne kun var indspillet på den ene side. Men så havde man også lyden af Verdis eget valg som Otello inde i sin egen stue.

Tamagno

One thought on “Dagens tenor – hør Verdis allerførste Otello … født i 1850!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira