Hvad har Beatles og Vladimir Horowitz til fælles?

Per WiumMåske umiddelbart ikke så meget – men så alligevel. Både de fire drenge fra Liverpool og pianisten, der blev kaldt den sidste romantiker, er repræsenteret i en ny bog, der udkom i fredags, og som jeg har læst her til formiddag. En meget personlig og gribende historie om, hvordan musikken somme tider kan bestemme et menneskes liv. Jeg begyndte med at ville læse et enkelt kapitel – og endte med ikke at lægge bogen fra mig, før jeg var færdig.

Meget af bogen handler om musik og musikere, som jeg ikke har noget særligt forhold til – musikere som Franz Zappa, Steve Winwood og Joni Mitchell … men jeg blev alligevel revet med af begejstringen og den personlige historie om, hvad de hver især har betydet for bogens ophavsmand.

Forfatteren er musikformidleren Per Wium, som både er min gode ven og min gamle kollega fra min tid som fastansat på P2 i 90’erne. Jeg kan især huske Per for begejstringen – måske ikke så meget for den retning, DR bevægede sig hen mod i de sidste år af hans ansættelse frem til 2007, men for musikken, uanset genre.

saa-haarene-rejser-sig-per-wium-om-oplevelser-med-musikI bogen “Så hårene rejser sig” skriver Per om sine første musikoplevelser med The Beatles da han var 9 år gammel … og han skriver om sin egen musiker- og formidlerkarriere, som bl.a. har gjort ham til den første, medierne ringer til, hvis der skal nogen i studiet i relation til The Beatles. Og selvfølgelig er Beatles med i bogen – men for alle, der kender Per som formidler netop dem, kommer der her kød på resten af historien – et fantastisk levende tidsbillede af især 70’ernes og 80’ernes musikliv i krydsfeltet at være udøvende i den rytmiske genre med navne som C.V. Jørgensen og Lotte Rømer og “dagjobbet” på DRs klassiske musikkanel P2.

Jeg kan varmt anbefale Pers bog til alle, der har mødt ham i forbindelse med de mere end 600 foredrag, han de seneste år har givet om The Beatles overalt i Danmark, eller måske har hørt ham i radioen – og er blevet fascineret af hans evne til at gøre andre begejstrede for det, han selv brænder for. Musikformidling på højeste plan.

Bogen kan bl.a. købes hos Saxo her. God læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira