Kan man synge værre end Florence Foster Jenkins? Du kender sikkert ikke hende her …

Florence_Foster_Jenkins_(film)I denne tid er der verdenspremiere på filmen om fænomenet Florence Foster Jenkins med Meryl Streep i hoverollen som den tvivlsomt syngende, rige amerikaner – filmen kommer også til Danmark, men har først premiere her 26. august.

Og Foster Jensen er jo helt klart ikonet blandt en håndfuld sangere, som gennem tiden har gjort sig bemærket ved at synge ekstremt dårligt, men at insistere på at gøre det alligevel. Prøv f.eks. at google Mrs. Miller, norske Olga Marie Mikalsen (som betegnede sig selv som lyrisk alt) eller barytonen Thomas Burns, der kan få alle, der hører hans udgave af “Salut, demure” fra Gounods Faust, til at få spændinger i halsen i dagevis.

Med i den eksklusive klub af folk, der – mere eller mindre uden at vide det – gør det meget svært for os andre at lytte til dem i længere tid ad gangen, er endnu en amerikaner med det skønne navn Tryphosa Bates-Batcheller.

Skærmbillede 2016-05-14 kl. 08.53.41Hun blev født i 1876, som datter af en fremtrædende republikansk politiker og rigmand, og da hun i 1904 blev gift med en anden rig mand, bosatte parret sig i Paris.

Tryphosa havde fået at vide, at hun havde en fin sangstemme, og besluttede at få  sangundervisning – og når penge ikke er promblemet, kan man jo lige så godt vælge  nogle af verdens mest berømte sangpædagoger, som f.eks. Blanche og Malthilde Marchesi, der uddannede mange af verdens førende sangere i de år.

Som medlem af den eksklusive klub af byens rigeste mennesker var det også nemt for hende at få lejlighed til at optræde ved private sammenkomster og velgørenhedsarrangementer. Og hun kunne også hyre de rigtige akkompagnatører – f.eks. komponisten Jules Massenet, som man ved har optrådt med hende flere gange. Sikkert med tankerne fast rettet mos honoraret og muligheden for at blive venner med endnu flere rige mennesker, som kunne betale overpriser for lignende arrangementer.

Da Tryphosa flyttede tilbage til USA i 1941 indsang hun to plader for samme pladeselskab, som udgav Florence Foster Jenkins’ legendariske indspilninger. Den ene kan du – hvis du tør – høre nederst i dette indlæg.

I én af sine erindringsbøger skriver Tryphosa Bates-Batcheller, at hun også indsang en plade med en Schubert-lied, som åbenbart er gået tabt.

Man skal måske næsten være taknemmelig …

2 thoughts on “Kan man synge værre end Florence Foster Jenkins? Du kender sikkert ikke hende her …

  1. så er der hele to komikere indenfor opera – begge helt utrolige 🙂 havde aldrig hørt om Tryphosa Batcheller tak for delingen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira