Svjatoslav Richter – 100 år i dag!

RichterHan sidder ved et lille træbord. Han fortæller om sit liv. Han kan ikke lide klaverer. Han kan ikke lide sig selv.

I Bruno Monsaingeons fremragende dokumentarfilm “Richter – the enigma” fra 1998 fortæller den ellers meget pressesky ukrainske pianist Svjatoslav Richter næsten deprimerende ærligt om sit liv under det sovjettiske regime, om turnéer i Sibirien, om gennembruddet i vesten – alt sammen illustreret med det ene mere utrolige koncertklip efter det andet. Én af det 20. århundredes allerstørste pianister blev født i dag for præcis 100 år siden.

Sony RichterSelvfølgelig har pladeselskaberne været på pletten og genudgivet store, flotte bokse med hans indspilninger. Sony Classical har udgivet en boks med 18 cd’er med alle Richters live- og studieindspilninger på plademærkerne RCA og Columbia – heribandt optagelser af hans fem (!) sensationelle solokoncerter i Carnegie Hall i 1960. Læs mere her.

Decca RichterOgså Decca har været i arkiverne, og har genudgivet intet mindre end alle Richters indspilninger for både Decca selv, samt for søsterfirmaerne Deutsche Grammophon og Philips. Hele 51 cd’er skal der til for at rumme det hele, og det kommer i en fiks kvadratisk boks med lytning nok til at vare til næste solformørkelse. Læs mere her.

Se dokumentarfilmen om Richter herunder – og dyk ned i hans enorme produktion til en meget billig pris i de nye opsamlingsudgivelser. God fornøjelse!

https://www.youtube.com/watch?v=yfJVpjI3wJM

 

3 thoughts on “Svjatoslav Richter – 100 år i dag!

 1. Han var en fremragende pianist og kunstner. Han var en særdeles god ven af min og min fars lærer Geroges Cunelli.
  Jeg ville være megt interesseret i dokumentarfilmen “Richter – the enigma” fra 1998 hvor finder jeg den?
  Hvor er det skønt at du forsætter med dine indlæg, nu også andre end tenorer 🙂

 2. Kære Lillian

  Første del af filmen ligger skam i linket lige under min tekst om Richter, og anden del kommer op i højrepaneler på YouTube, når du åbner den første. God fornøjelse.

  Mange hilsner

  Henrik

 3. Richter kom sent til mig, men blev der, for aldrig at slippe – tak for dette opslag.

  MVH
  Jørgen Wassilefsky

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira