Dagens tenor – guerillasoldat, munk og Hollywood-cowboy

jmojicaSå blænder vi op for dagens western-tenorlåge i julekalenderen; meksikanske José Mojica, som ikke havde verdens kedeligste liv; som ung kæmpede han som guerillasoldat, og var med til at vælte den lokale diktator, senere blev hans stemme opdaget af Caruso, og Mojica sang i ni år ved operaen i Chicago.

Rent sangligt begyndte Mojica karrieren ved de lokale operahuse i Mexico City under første verdenskrig, men en dag gav hans mor ham 500 dollars og en billet til New York. Der hutlede han sig igennem med småjobs, og om aftenen købte han de billigste billetter til The Met for at høre sit store forbillede, Enrico Caruso.

Caruso blev imponeret af den unge meksikaners stemme, og han anbefalede ham til operaen i Chicago, hvor han debuterede i 1919. Han blev en fast del af ensemblet i huset, men hans gode udseende gav ham nye muligheder i den nye talefilmindustri, som altid var på jagt efter flotte latinske typer, som både kunne ride og synge, til de populære western-musicalfilm. I 1930 fik han en filmkontrakt med Fox, og indspillede en del film både i Hollywood, Mexico og Argentina i 30’erne. Men da hans mor døde i 1942 fik piben en anden lyd; han opgav karrieren og blev munk i Lima.

Noget at leve op til, nutids-tenorer!

Her et herligt klip fra en film, som jeg heldigvis ikke ved meget om – men den er et godt eksempel på, at alting var bedre i gamle dage – selv akustikken ude på prærien …

One thought on “Dagens tenor – guerillasoldat, munk og Hollywood-cowboy

  1. En dejlig stemme, tusinde tak for din julekalender igen med tenorer som er en stor nydelse i december 😍💐

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira