Dagens tenor – topnazists yndlingssanger … og jøde

Schmidt
Den første låge i årets tenorjulekalender er med den samme tenor, som jeg lagde ud med for fem år siden, da traditionen begyndte – en tenor, der var en ægte filmstjerne i Tyskland og Østrig i 30’erne – i hvert fald indtil hans jødiske baggrund gjorde det umuligt for ham at blive i det område.

Joseph Schmidt var kun 1.51 høj … men højden var – som klippet her fra filmen “Ein Lied geht um die Welt” viser – ikke det store problem for ham rent stemmemæssigt, i hvert fald. Han havde helt andre problemer som jøde i Nazityskland.

Filmen her havde premiere 9. maj 1933 – dagen inden den bogafbrænding, som var iværksat af én af gæsterne ved filmpremieren, propagandaminister Joseph Goebbels. Bogafbrændingen fik Schmidt til for alvor at indse, at han måtte flygte fra landet, kun én dag efter den storstilede gallapremiere.

Joseph Goebbels var storfan af den lille tenor, og havde endda planer om at udnævne ham til æres-arier(!) – men planerne blev aldrig til noget. “Ein Lied geht um die Welt” blev til gengæld forbudt af nazisterne i 1937.

Joseph Schmidt flygtede i første omgang til Wien, men det var jo en stakket frist. Han døde i en svejtsisk flygtningelejr i 1942, kun 38 år gammel.

Historien om Joseph Schmidt er altså den første i årets tenorjulekalender. Velkommen til 24 dage med tenorer, som du måske ikke har hørt før – eller som måske er et genhør værd! Husk, at du kan få dagens kalenderlåge direkte i din mailboks, hvis du tilmelder dig mit nyhedsbrev her.

4 thoughts on “Dagens tenor – topnazists yndlingssanger … og jøde

  1. Dejlig måde, at starte december på. Tak Henrik! jeg glæder mig til de andre 23 dage 🙂

  2. Tak for Joseph Schmidt. Han var en pragtfuld sanger. Jeg synes måske, at man drev lidt rovdrift på hans toptoner i det såkaldt lettere repertoire. Han var også fremragende i opera.

    Med venlig hilsen

    Søren Petersen

  3. Selv ikke lydens lidt hakkende gengivelse kan tage kvaliteten fra Joseph Schmidt. Herlig start på din julekalender. Tak, Henrik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira