Fra Nørre Lyndelse til New York

NielsenI næste uge er der tyvstart på 2015 i New York; selveste New York Philharmonic kickstarter fejringen af Carl Nielsens 150 års fødselsdag i Lincoln Center tre koncerter, live-indspilning og CD-release.  Danmarks nationalkomponist, født i fynske Nørre Lyndelse, møder i disse år glødende interesse i New York, hvor titusindvis af amerikanere allerede har taget varmt imod hans symfoniske musik i Lincoln Centers koncertsal Avery Fisher Hall. Her er det danske pladeselskab Dacapo Records og New York Philharmonic nemlig godt i gang med CD- og koncertserien The Nielsen Project under chefdirigent Alan Gilbert, som ved flere lejligheder har udtalt, at ”Nielsens tid er kommet”.

Hvad er det, der fascinerer Alan Gilbert ved den danske komponist?

New York Philharmonic og Alan Gilbert opfører og live-indspiller ved tre koncerter Carl Nielsens 5. og 6. symfoni, som skal udkomme på CD til januar – og det er faktisk første gang nogensinde, at orkestret opfører Nielsens 6. symfoni. Koncerten foregår på orkestrets hjemmebane i Lincoln Center, og i alt vil godt 8.500 new yorkere altså opleve Nielsens musik i denne omgang – foruden de, som altså siden køber CD-optagelsen af koncerterne. Her fortæller Alan Gilbert om hvad det betyder for ham at præsentere New York’erne for Carl Nielsen:

På torsdag udkommer så samtidig den nye CD-udgivelse i The Nielsen Project; den første og fjerde symfoni. Albummet og de enkelte tracks kan allerede nu downloades og streames fra iTunes, Spotify, og de andre digitale download- og streaming-udbydere. Læs mere på pladeselskabet Dacapos hjemmeside her.

Det er muligt, at vi vil blive udsat for virkelig meget Carl Nielsen i 2015 – men der er ingen tvivl om, at Alan Gilberts bidrag allerede i år får en kæmpestor betydning for udbredelsen af musikken til en masse nye publikummer og pladekøbere. Og godt begyndt er jo halvt fuldendt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme: Overlay by Kaira